Door de hoge bergen
Door: JA
Blijf op de hoogte en volg Joop en Ali
07 Juli 2014 | Zwitserland, Bazel
We hebben nog even overwogen toch met de fiets over de Simplonpas te gaan, van zuid naar noord eenvoudiger te beklimmen dan andersom. De campingbaas raadt dit ons toch sterk af, er is veel zwaar vrachtverkeer op de pasweg en er zijn vele tunnel(tje)s. Vooral deze laatsten zijn voor fietsers erg vervelend. Met de postbus kan je vanuit Domodossola over de pas naar Brig, bij mooi weer een prachtige rit. Vertrektijden zijn nogal onduidelijk, we gaan daarom maar vroeg op pad en zien dan wel. Na 3km worden we achterop gereden door de campingbaas, we hadden de camping verlaten zonder te betalen! Inderdaad, totaal vergeten en met het schaamrood op de kaken betalen we de 20 euro. Om kwart over 10 komen we aan bij het busstation/treinstation van Domodossola. De eerstvolgende postbus vertrekt om 12.50, de trein om 10.48. We hebben geen zin om 2½ uur rond te hangen en kiezen toch maar voor de trein. Nog geen half uurtje later zijn we in Brig en stappen over op de trein naar Kandersteg, door de Lotschbergtunnel. Het is 12.15 als we daar uitstappen We pinnen Zwitserse franken en dalen af naar Frutigen met zelfs een warme főhnwind in de rug. We besluiten hier de tent op te zetten. Het is een mooie camping, de prijzen zijn vergelijkbaar met die in Italie maar de kwaliteit staat op een veel hoger peil.
Bern, 05-07-2014
Gisteravond en vannacht weer wat onweer gehad. Als we om half 9 vertrekken begint het opnieuw te regenen en gaat allen regenkleding weer aan. Na een uur kan het gelukkig weer uit. Door de laaghangende bewolking moeten we helaas de uitzichten op de besneeuwde Alpentoppen missen. Wel zie je, in welke richting je ook kijkt, altijd ergens een Zwitserse vlag wapperen. Men is echt trots op hun land. Ook de fiets-, wandel- en mountainbike routes zijn prima verzorgd. De aanwijzings- en informatieborden voor de lange afstand toerroutes zijn uitstekend. Zonder problemen fietsen we over rustige en goed geasfalteerde wegen naar Bern. Op de stadscamping zetten we de tent op, het centrum van Bern ligt op 20 minuten wandelen langs de oever van de Aare. Het is intussen volledig opgeklaard, lekker warm weer. Vele Berners lopen in zwemkleding langs de Aare naar het stadsstrand, naast de camping. Daar gaat men (met een zwemband / boot) de rivier in en laat zich meedrijven terug naar het centrum. Bern heeft een mooi oud stadshart, dat ook al op de Unescolijst staat. Het is er erg gezellig met veel terrassen. Bij de meeste terrassen staan grote TV's opgesteld. Als het avond geworden is lopen we terug richting camping om ergens de kwartfinale te bekijken. Bij toeval horen we van veraf het Nederlandse wedstrijdcommentaar. We lopen richting geluid en komen bij het “Oranjekamp”. Het blijken voornamelijk Berners, gekleed in Oranje. We raken in gesprek en we horen dat men sinds het EK van 2008 Oranje heeft geadopteerd. Het Oranjefeest in Bern toen was het grootste feest dat men hier ooit heeft meegemaakt. Bij alle EK's en WK's waar Oranje vertegenwoordigd is, houdt men hier het “Oranjekamp”, er staat zelfs een bitterballenkraam. Voor de sfeer worden de wedstrijden gevolgd met Nederlands commentaar! Tijdens de penaltyserie zijn de Zwitsers zeker net zo nerveus/gespannen als wij zijn! Men is uitgelaten bij de Nederlandse winst, nog 2 feesten in het vooruitzicht.
Basel 06-07-2014
De volgende morgen vertrekken we laat. We branden de tent uit, het is warm. Rustig fietsen we naar de Bielersee, de laatste camping voordat we de passen in de Jura gaan bedwingen. Door het schitterende weer hebben we mooi zicht op de Jura voor en de Alpen achter ons. Wel zien we donkere wolken zich samenpakken boven de Jura. Als we ons willen gaan inschrijven bij de camping horen we van de eigenaar dat vanavond een zwaar onweer wordt verwacht. De komende dagen is de voorspelling voor de Jura en de Vogezen ronduit slecht. Het worden koude regendagen. We hebben geen zin deze fietsreis op die manier af te sluiten en kiezen voor een treinreis via Basel naar huis. Het meenemen van de fiets levert nogal wat problemen op vanwege de beschikbare capaciteit (in de IC treinen). In de regionale treinen kan het zonder reserveren, maar dan ben je heel lang onderweg. Uiteindelijk kunnen we maandag(14.48) mee naar Münster. Daar stappen we over op de trein naar Enschede en dan via Zwolle naar huis. Het zal een latertje worden, maar het eigen bed slaapt altijd goed. Net over de grens in Duitsland zoeken we een hotel. Dat lukt en we eten heerlijk bij de Griek er tegenover. Intussen is het onweer uitgebroken.
We verheugen ons alweer op de volgende fietsreis in Augustus: een weekje fietsen met onze kleinzonen. En misschien gaan we Nov/Dec een maandje naar Cuba om te fietsen. Hoe dan ook, we kijken met veel plezier terug op deze tocht en zijn blij jullie allen weer te zien.
Tot ziens in Nederland, JA
07 Juli 2014 - 20:42
Bnn & INgrid:
Het was een mooie reis, welkom thuis in Groningen !
NB: onze buurvrouw ligt in het AZG voor 7 weken, dus we zijn misschien een van de komende weken nog inde buurt
Groet,
Ben & INgrid -
08 Juli 2014 - 08:32
Joke:
Hallo Joop en Ali, al met al ziet het er weer mooi uit.
Helaas hebben jullie toch wat met" het treinreizen" (samen met de fietsen), ook nu weer gestrand ;-(
Gelukkig dat jullie een goed onderkomen hebben gekregen en zijn jullie een dag later thuis, maar dan wel uitgeslapen ;-) ook dat heeft zijn voordelen.
Wens jullie voor straks nu wel een goede reis terug en zien jullie later op de middag, wij gaan nu zo op pad en zijn dan even thuis en moeten vanmiddag om 13.00 weer daar zijn voor intake en sporten.
Zien jullie later, ben morgen vrij dus misschien maken we bij jullie er een öranje gebeuren van.
Vele knuffels en tot later en eh nu wel rechtstreeks naar huis komen xxxx -
08 Juli 2014 - 16:20
Jacqueline & Henk:
En nu samen met de kids nog ff uitdrijven.
Heel erg bedankt voor de reisverslagen .
Mvg Henk&Jacqueline.
08 Juli 2014 - 19:32
Maguurke En Anna:
Bedankt dat we ook deze keer weer met jullie mee mochten reizen. We hebben er van genoten
lieve groet
Maguurke en Anna -
10 Juli 2014 - 20:41
Gon:
Hallo dan, Dus de reis zit er voor nu op.
Ook heerlijk lekker thuis en het is hier prima weer. Voor straks veel plezier met de kleinkinderen.
liefs
Gon -
24 Juli 2014 - 00:34
Hans Barelds:
Hallo Joop,
Ik vermoed dat jij mijn ex-klasgenoot van de RHBS bent. Ik heb je 'ns gegoogled en kwam op deze site terecht. De reden was dat ik, dus ook na zo'n 50 jaar (!), opeens weer contact heb met ..... Hans Klopstra.
Laat 'ns wat van je horen!