Phnom Penh
Door: ali/joop
Blijf op de hoogte en volg Joop en Ali
22 December 2011 | Cambodja, Khett Siem Reab
Phnom Penh is een aangename stad om in te verblijven. Er zijn brede boulevards, er is veel groen en de vele terrasjes en restaurantjes zijn zeer uitnodigend. Wat opvalt is dat de binnenstad goed schoon wordt gehouden. Phnom Penh werd de parel van Zuidoost Azië genoemd en is hard op weg dit weer te worden.
De binnenstad is relatief klein en goed te belopen. Het verkeer is wel druk, maar op de fiets heel goed te doen. Er wordt nu veel gebouwd, voornamelijk hoogbouw, winkels en kantoren. Aan de overkant van de rivier, de Tonle Sap, worden vooral duurdere appartementencomplexen gebouwd. Cambodja is een arm en corrupt land. Dit uit zich in grote tegenstellingen. Veel bedelaars, die een of meerdere ledematen missen en vele superdure auto’s. Sociale voorzieningen zijn er niet, dus als je niet kan werken ben je aangewezen op bedelen. Ook lopen er veel, vooral jongeren soms nog kinderen, met prullaria te koop.
Openbaar vervoer wordt verzorgd door Tuk-Tuk’s en brommertjes. Ook de toeristen zijn hier op aangewezen, de prijzen die nu gevraagd worden zijn extreem ( tot wel 10 keer over de kop). Net als in Laos zijn de prijzen voor de toerist sterk verhoogd, hierdoor is het duurder dan in Thailand. We zien onze bijdrage maar als een soort ontwikkelingswerk. De Aziaat gaat er hier vanuit dat als je hier als toerist kan komen, je ook geld genoeg hebt om die prijzen te betalen en dat is ook zo. Een politieman bv verdient ongeveer $40 per maand. Het is toegestaan er bij te klussen, vaak beheren ze een parking voor brommers/fietsen of constateren “overtredingen”. Betaling a contant verdwijnt in eigen zak.
Maandagmiddag hebben we een gedeelte van de City-tour gewandeld en zijn bij de nieuwe, air-conditioned markthal geweest en in een groot warenhuis. Hier heeft Ali een nieuw “origineel” bandje aan haar Rado-horloge laten zetten, ziet er weer uit als nieuw. Gelijk maar een Radootje er bij gekocht, goedkoop en niet van echt te onderscheiden. Van dat soort dingen kan Ali heel erg blij worden.
Maandag zijn we ook verkast in ons hotel van achter naar voor en hebben nu een kamer met balkon en uitzicht op een leuk straatje. Aangezien we ook een koelkastje hebben, kunnen we ons eigen terrasje creëren
Dinsdagmiddag, na het bezoek van de Killing Fields, geen zin meer om ons te vermaken in de stad. We zijn op de fiets naar Choeng Ek gegaan, op de heenweg een verkeerde afslag gepakt en daardoor ruim 15 km omgereden. Hierdoor goed kennis kunnen maken met het verkeer in en om PP. Prima te doen voor ons.
Woensdag hebben we ons actief op de stad gestort, we gebruiken onze fiets als vervoermiddel. Joop is het beu steeds benaderd te worden met “ Tuk-Tuk Sir?” en dan te moeten onderhandelen over de prijs. Zeker als de begin vraagprijs exorbitant is. Afdingen is leuk, maar dit is gênant.
We beginnen ’s ochtends in het Royal Palace complex. Volledig ommuurd, prachtige tuinen, Beatrix woont, hierbij vergeleken, nogal modaal. Slechts een gedeelte van het complex is voor het publiek open gesteld. De meest opvallende gebouwen zijn de troonzaal en de Zilveren Pagode. Deze wordt zo genoemd omdat de vloer bestaat uit puur zilveren tegels, 1 kg per stuk, er liggen 5000 tegels. Pronkstuk is een grote, puur gouden, Boeddha bedekt met diamanten. Ongelooflijk kostbaar. Tijdens het regime van de Khmer Rouge had de koning huisarrest en heeft dit beeld ergens in zijn paleis verstopt.
Daarna op de fiets naar de Russische Markt, hier is van alles te koop. De markt, Phsar Toul Tom Poung, dankt de naam aan de Russen, die tijdens de 80-er jaren de belangrijkste groep buitenlanders was in PP, en hier inkopen gingen doen. Niets gekocht, wel geluncht. Daarna het Nationale Museum bezocht, met een unieke collectie uit Angkor Wat. Een goede basis voor ons bezoek aan dit tempelcomplex.
Nog op een terrasje een Happy hour gevierd, morgen met de bus naar Siem Reap.
Groet, JA
22 December 2011 - 13:49
Gonnie:
Oh Ali, wat goed. Je hebt je Rado-bandje vervangen.
Ik vond het geweldig, dat jullie aan mijn verjaardag hebben gedacht.
We hebben straks op school de kerst-maaltijd. Allemaal happen door elkaar. Je weet het wel, je kan er misselijk van worden. De ouders, die je vertellen dat de een geen varkensvlees mag en de ander geen noten. Wel chocomelk of juist niet. Op het digi-bord een zogenaamd gezellig haardvuur. Het zal op de scholen in Cambodja wel anders zijn. Ik ben benieuwd hoe jullie de kerstdagen doorbrengen. Ik zal het in de verslagen van de komende dagen wel kunnen lezen.
Veel liefs. Nu ben ik weer bij met lezen. Prachtig, wat jullie allemaal meemaken. Fijne kerstdagen en alle goeds gewenst. -
22 December 2011 - 14:58
Joke:
Hoi Joop Ali, wat weer een tegenstijdigheden, maar goed thats live.
ps ook wij hebben een verjaardag gehad!
Groetjes xx -
22 December 2011 - 16:24
Jolice En Gerard:
Ik lees steeds jullie berichten en geniet van foto's jullie zien wel ontzettend veel zeg! Als je hier in Goningen zit heb je geen idee hoe de mensen daar leven! Wij met z'n allen de kerst aan het voorbereiden! Onze kinderen komen en dat is ook erg gezellig! Wij wensen jullie hele fijne kerstdagen en een goede voortzetting van de reis! Maar dat zo wel lukken denk ik! Nogmaals fijne dagen en de groeten van Gerard en Jolice! -
22 December 2011 - 21:33
Hilda En Bert:
Hoi, luitjes,
Het is wel een mooie stad zo te zien op de foto's ik ken de plaats Phnom Penh alleen uit
de krant tijdens de oorlog van die tijd. Foto mooie oude koppen mag er ook zijn, kun je er niet eentje meenemen naar Groningen voor in de tuin bijv.
Wij wensen jullie vanuit het verre Grunn een fijne kerst en een goed nieuw jaar in het verre
Oosten.
Groeten Hilda en Bert NIek en Victor. -
23 December 2011 - 09:51
Loulou:
Nou, één 'oude kop' moet kunnen, dacht ik zo. Alleen.. die zou ik niet in de tuin zetten.
Mooi verhaal over PP. Zo'n stad komt ineens heel dichtbij met jullie mooie verhaal erover.
Fijne feestdagen. Groetjes, loulou