Toegift
Door: ali/joop
Blijf op de hoogte en volg Joop en Ali
10 Mei 2010 | China, Weishan
Toen we ongeveer 4 weken geleden met de bus van Kunming naar Xiaguan (DaLi, nieuwe stad) gingen, zagen we op de bergkam hoog boven de stad een windmolenpark staan. Dat hadden we nog niet eerder in China gezien. Op onze kaart leek het alsof we door een dal langs de oorsprong van de Rode rivier naar Weishan konden fietsen. De werkelijkheid was iets anders, eerst moesten we over de bergrug met de windmolens, dit werd een klim van 10 km. Onderweg een prachtig uitzicht over de stad en het ErHai meer en in de bergen kwamen we weer een andere minderheid tegen, bezig met het verzamelen van hout. Na de klim volgde een afdaling van 17 km de vallei van de Rode rivier in. In de vallei wonen de Hui’s , een minderheid die de Islam aanhangt, dus hoofddoekjes en moskeeën. Het blijft bij fleurige hoofddoekjes, de rest van de kleding is opvallend modern, nauwe spijkerbroeken en hoge hakken op de scooter.
De weg naar Weishan, de 224, is volledig nieuw aangelegd, dit betekent , zoals tot nu toe bij alle stadjes/steden in China (en ook Vietnam), dat bij de entree van de plaats deze weg 6- of 8-baans wordt met nog zij- en fietsstroken en verlichting. Het verkeer is nog niet op sterkte voor deze wegen en zolang dit nog niet het geval is, kan alles en iedereen op deze weg vertoeven.
Weishan was weer een prettige verrassing, een historisch stadje nog helemaal in handen van de plaatselijke bevolking. Centraal ligt de Gonchang Tower (Gonchang Lou), van noord naar zuid loopt het voetgangersgebied door de poort en over het plein. De winkeltjes voornamelijk voor “eigen” gebruik, kappers, kleermakers, bakkers, schoenmakers etc. Weer nauwelijks toeristen gezien, wij werden wèl gezien, dit leverde weer leuke reacties op. Na het ronddolen door de straatjes, nog even in het park gezeten en geluisterd naar de vogeltjes in hun kooitjes. In China is het een gewoonte, van vooral oudere mannen, om hun vogelkooitje in de boom te hangen en te socializen met elkaar. De vogeltjes proberen elkaar in gezang te overtreffen, erg mooi om aan te horen. Het is ons al vaker opgevallen dat oude mensen hier niet vereenzamen, maar elkaar opzoeken en actief zijn: dans, muziek, zang, kaarten, MahJong ... en gezellig keuvelen.
We realiseerden ons opeens dat je in het Nederlandse straatbeeld nauwelijks heel oude mensen ziet, hier daarentegen veel mooie, door het leven getekende, oude mensen gezien.
Na het avondeten nog een poosje op het plein bij de toren op een bankje gezeten en gekeken naar de avondparade van elkaar ontmoetende mensen. Dit deed ons heel erg aan Italië denken, daar doen ze dit echter voor het eten.
Zondag de weg in omgekeerde richting, gelukkig met een rugwind, waardoor de klim van nu 17 km een stuk gemakkelijker werd. De eerste 30 km door het dal hebben we nu via de oude weg gedaan, zodat we door allerlei boerendorpjes kwamen. We kregen de indruk dat het dal minder welvarend is, er werd erg veel gebruik gemaakt van paard en wagen, en zelfs trek- en duwkarren.
In Xiaguan de buskaarten voor de terugreis naar Kunming gekocht, dinsdag a.s. Daar blijven we nog een paar dagen om vervolgens vrijdag via Kuala Lumpur terug te vliegen naar Schiphol.
We houden jullie op de hoogte, maar het fietsen zit er op, na ruim 3500 km afgelegd te hebben.
Groeten JA
10 Mei 2010 - 01:56
Joke:
Hoi Joop en Ali zullen die ouderen van wege het weer wat meer met elkaar op straat optrekken? bij ons doen ze het in de verzorgings huizen, alleen zie je dat niet daar we er zelden komen.
De kleuren die daar veel gedragen worden mis ik wel bij de ouderen onder ons, alles is veel grijs!
Vele knuffels en succes met het terug gaan xxxx -
10 Mei 2010 - 05:49
Hennie.M.:
En nu afkicken geblazen...zal de verhalen gaan missen.
Tot volgende week!! -
10 Mei 2010 - 08:20
Lia:
Nog maar even een laatste reactie. Heel erg bedankt voor de schitterende plaatjes en bijbehorende verhalen. Ik heb het idee dat ik heel wat opgestoken heb van jullie indrukken en daarnaast het googlen.
Onze fietstocht begint donderdag, we zijn er klaar voor!
Ik wens jullie een goede terugreis en tot ziens in Groningen! -
10 Mei 2010 - 09:12
Ina/harrie:
Lieve Ali en Joop.wat hebben we genoten van alle verslagen nooit gedacht dat het daar zo mooi kon zijn ik heb in ieder geval wel spijt dat ik er niet bij was voor harrie is dat iets anders we wensen jullie nog veel plezier en hopen dat jullie een mooieterugreis hebben we zien elkaar gauw liefs en groetjes van ons -
10 Mei 2010 - 12:04
Lidia Brandsma:
De afgelopen maanden heb ik erg genoten met het volgen van al jullie belevenissen. Met name door alle bijbehorende foto´s gingen jullie verhalen voor mij echt leven.
Het zal wel weer wennen zijn zonder al die dagelijkse verhalen...
maar voor jullie vast ook wel om weer terug te keren in de westerse wereld...
Nog een paar fijne dagen gewenst en een heel goede terugreis.
Hartelijke groet, Lidia -
10 Mei 2010 - 12:25
Eddy En Toos:
Net terug uit Frankrijk. Ook heel leuk, maar koud en regenachtig. Maar lang niet zo afwijkend van ons gewone dagelijkse leventje in vergelijking met wat jullie allemaal mochten meemaken. Wat een fantastische reis en zo te lezen ging alles probleemloos. We hopen dat ook jullie terugreis aangenaam mag verlopen.
Tot binnenkort, Toos en Eddy. -
10 Mei 2010 - 12:28
Inge:
Hulde! wat een afstand!
goede terugreis en bedankt voor de mooie verhalen en beelden -
10 Mei 2010 - 12:55
Stefan:
schitterend hoor hoe je mee kan neuzen op zo'n wereldreis...vind het erg leuk dat ik beetje heb kunnen genieten van jullie verslagen,net of je het zelf allemaal ziet.
Jullie huis is nog steeds netjes de ramen zijn weer schoon, tot snel en goeie reis terug -
10 Mei 2010 - 13:38
Margreet:
bij ons zien de oude mensen elkaar bij zwerfvuilacties....
liefs en tot volgende week en bedankt voor alle mooie verhalen.
10 Mei 2010 - 15:27
Maguurke En Anna:
Hoi Joop en Ali
Ook wij hebben erg genoten van jullie onvergetelijke belevenissen,prachtige verhalen en schitterende foto's. Fijn dat wij op deze manier met jullie mee mochten reizen.
Nog een paar fijne dagen en een voorspoedige terugreis gewenst. -
10 Mei 2010 - 18:44
Jan Kunst:
Niet geheel toevallig een geparkeerde fiets in deze laatste fotoserie. Het moet wel weemoed oproepen na zoveel dagen inburgeren. Wij hebben genoten van jullie observaties en verhalen en fotomateriaal, dat mag duidelijk zijn. Heel inspirerend. Ook wij wemnsen jullie een voorspoedige thuiskomst.
Groet'n, Jan & Zwanie Kunst -
10 Mei 2010 - 18:49
Jan En Greetje:
Ha die ( bijna weer ) buren !!
Chapeau !!
Afgelopen weekend even bijgelezen
( ook wij hebben een weekje tussen veel Moslims vertoefd ).
Nog een mooie afsluiting van jullie reis gewenst!
10 Mei 2010 - 21:02
Hilda En Bert:
Bedankt voor al jullie mooie
vakantie verhalen.
Goede terugreis en tot in
Grunnn. -
11 Mei 2010 - 06:15
Edmund En Jopie:
Ook wij bedanken jullie voor de prachtige verslagen en bijbehorende foto's. Fijn dat we met jullie "mee mochten reizen". Geniet nog van de laatste dagen in China en we wensen jullie een voorspoedige terugreis. -
11 Mei 2010 - 08:59
Hetty:
Goede thuisreis! Ik ben benieuwd naar alle verhalen........;-) -
11 Mei 2010 - 13:32
Emjo:
wat een prestatie, gefeliciteerd! Hier in Toscane geen bereik met zowel tel, als internet. Kunnen dus niet meer skypen. Wens jullie een hele goede terugreis! Geniet er nog van de laatste dagen, dat doen wij hier ook! Dikke kus! -
11 Mei 2010 - 16:33
Eggo:
wat jammer dat jullie vacantie er bijna op zit .
Zit onze lees vacantie er ook bijna op.
toch geweldig ,wat jullie ons steeds lieten zien, en ons mee lieten genieten. -
11 Mei 2010 - 19:34
Henny En Carolien:
Hoi Joop en Ali
Wat jammer dat de reis erop zit.we zullen de verhalen en foto,s missen elke dag.we wensen jullie een goede terugreis.Tot ziens in Grun.Liefs Henny en Carolien -
11 Mei 2010 - 20:47
Saskia:
Om nooit te vergeten.....geweldig!Wat is het hier dan toch saaaaaaiiii ;)
Misschien moeten wij ook vogelkooitjes aanschaffen, we worden tenslotte allemaal wat ouder op het plein....lijkt me wel wat!
Goede thuisreis en tot snel! -
14 Mei 2010 - 19:54
Jolice:
hoi Joop en Ali
Bijna een uur bezig geweest de laatste verhalen te lezen. Wij zijn 3 weken weg geweest naar Italie en gisteren net weer teruggekomen!
Erg leuk jullie reisverslagen met de prachtige foto's erbij. Bas komt zondag weer terug van zijn China-rondreis en ook hij geeft erg enthousiaste berichtjes. Goede thuiskomst en tot ziens! Jolice.