De Heilige Vallei
Door: JA
Blijf op de hoogte en volg Joop en Ali
01 December 2016 | Peru, Cuzco
De hele groep wil naar de Heilige Vallei, dus organiseert de reisleidster voor ons een dagvullend programma met gids. Eerst gaan we naar Moras. De vrouwen hier en in de omgeving dragen een witte hoge hoed. Aan de kleur van de band er omheen kan de burgerlijke staat worden afgelezen. We brengen een bezoek aan de hoedenmaker. Heel oud en zonder opvolger... Hoe gaat dat aflopen? De jonge vrouwen willen de hoed niet meer dragen. Ongeveer 10 km verderop liggen zoutwinningsvelden die al in de tijd van de Inca's werden geëxploiteerd. In de buurt van Moray ligt een belangrijk centrum voor landbouwexperimenten. Inca's experimenteerden met plantensoorten op verschillende hoogten, op cirkelvormige terrassen. De gids vertelt dat er niet 2000 maar 3000 aardappelsoorten zijn! We rijden verder naar Ollantaytambo. Onderweg zien we links en rechts overblijfselen van colca's, voorraadschuren van de Inca's. Ollantaytambo was een versterkte stad, een voorpost om de Inca hoofdstad te beschermen. Bijzonders is dat een deel van de huidige bevolking nog in de oorspronkelijke huizen woont. Wel zijn de strodaken vervangen door dakpannen. Op de terugweg stoppen we in Chinchero. In het Centro Cultural krijgen we een demonstratie van de verwerking van de Alpacawol (wassen, verven, spinnen en weven). Het is al 7 uur als we moe, maar voldaan, in Cusco terugkeren.
Adios, JA